HTML

"Medencék, gólok, pofonok..."

Magyarország legeredményesebb csapatsportága! Érzések a medencéből és a partról.

Friss topikok

Linkblog

Ez volt a 2007/2008-as bajnokság

2008.05.04. 18:06 Kutya Úr

Mindenek előtt a végeredmény, zárójelben a nemzetközi kupában való indulás joga a 2009-es szezonban.

1. Vasas (Euroliga)
2. Eger (Euroliga)
3. Honvéd (Euroliga)
4. Szeged (LEN)
5. UTE (LEN)
6. FTC
7. Pécs
8. Szentes
9. BVSC
10. Fehérvár
11. OSC
12. Szolnok

Így a küzdelmek lezárultával vegyük sorra a csapatokat, melyik hogyan szerepelt. Az átigazolási hercehurcát addig nem szeretném kommentálni, amíg nincs vége, ugyanis feleslegesnek érzem a feszültség-keltést a tárgyalások lezárása előtt. Értem én, hogy mindenki mindent tudni akar, meg hogy a társadalom lételeme a pletyka, na de a zuhanyhíradóból kiszivárgó izéket nem szeretném kivesézni.

1. Vasas (Euroliga)
Az igen hosszúra nyúlt ezüst-korszak után aranykor köszöntött az angyalföldi gárdára - lagalábbis úgy tűnik, hiszen meg tudta védeni bajnoki címét. Szezonját a hullámzó teljesítmény jellemezte, de amikor igazán szükség volt rá, megrázták magukat a játékosok, s megnyertek majd' minden tétmeccset. Ránézésre remek közösség formálódott a játékosokból a szezon végére és felfedezhettünk új, vagy régiúj arcokat is.

2. Eger (Euroliga)
Nagyon jó érzés leírni, hogy végre a nem fővárosi csapatok is érdemben beleszólnak az amúgy főváros-centrikus játékba. Az egrieknél most érett be - talán nem teljesen - az utóbbi évek munkája, s hogy a város is tulajdonképpen egy emberként áll a pólócsapat mögött. Gerendásék ugyan a bajnoki címet tűzték ki végső célnak, ám valljuk be, az ezüst is szépen csillog, ráadásul ott van a LEN-Kupában elért második hely is, úgyhogy nincs mire panaszkodniuk a hevesieknek.

3. Honvéd
Hát... Sok minden volt a pakliban a Honvéd szempontjából a szezon elején - a harmadik hely se nem csalódás, se nem öröm, inkább realitás. A csapat válogatottjai nem muzsikáltak valami jól szezon közben. Pontosabban sztenderd teljesítményt nyújtottak, ami elég volt az alapszakasz megnyeréséhez, de kevés a pozíció megtartásához a rájátszás végéig. A szezon végi edzőváltás nem zavart be annyira a csapat bioritmusába, hogy ne lett volna meg a bronzérem.

4. Szeged
A szezon előtt a bajnokság egyik esélyesének kiáltották ki a szegedi csapatot. Mérkőzésről mérkőzésre azonban kiderült: ha Baksa bal lábbal kel fel és Varga Tamásnak nincs kedve gólt lőni, akkor bizony nagy a baj, holott még egy fél tucat tehetséges játékos volt a keretben. Ráadásul szép csendben lecserélték az Gyöngyösi Andrást is, a helyére érkező Kásás Zoltán a hátra levő időben nem tudott csodát tenni.

5. UTE
A jövő csapata - évek óta. De ezúttal tényleg az lehet, hiszen a junior-világbajnokságot nyert válogatott gerincét az Újpest adja, ráadásul nem sok olyan egyesület van Magyarországon, ahol ilyen szisztematikus az utánpótlás-nevelés. Az ötödik hely megszerzése ha nem is dob a fiatalokon, a kedvüket biztosan nem veszi el a játéktól - nem mellesleg némi tapasztalatot szereztek az OB I-ben. A véghajrában hajszálon múlt, hogy megcsípték az ötödik helyet, ha ügyesen "nyaralnak", még domboríthatnak is a nemzetközi porondon.

6. FTC
Somossy József vezetésével többet szeretett volna elérni a Fradi, ám nem tudott kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Egyszer lekönyökölt egy papíron gyengébb csapat ellen, másszor meg az oroszlánok bajszát húzogatta. Rosszkor jött a Népligetben Dávid Zoltán sérülése, az egyre érettebb játékot mutató szélső a rájátszás hajrájában esett ki. Aggodalomra azonban semmi okuk, mert úgy hírlik, annyi pénz áll hamarosan a házhoz, hogy nem tudják majd elkölteni...

7. Pécs
Szépen megvetette a lábát az első osztályban a baranyai csapat, habár Ambrus edző már idén szerette volna nemzetközi kupát érő helyen látni a Pécset. Hogy ez nem jött össze annak elsősorban egy konstans és egy nem kalkulált morális válság volt az oka. Előbbi gyakorlatilag folyamatosan jelen van: a játékosok személyiségei olyannyira távol vannak egymástól, hogy egy nyugodtabb edzőnek is gondjai lennének a közös hang megtalálásával. A másik a nagy port kavart botrány, Petőváry és Kósz magánszáma a rend őreivel. Mindenestre a csapat befutott a hetedik helyre, ami a jó jelnek tekinthető a jövőt illetően.

8. Szentes
A szentesi csapat teljesítménye hasonlatos a Ferencvároséhoz, olykor-olykor képesek voltak meccsekre felpörögni, ám a bravúrok elmaradtak. Berki András személye a kispadon jó választás volt, mert ha valaki kívül-belül ismeri a szentesi légkört, az ő, s tegyük hozzá, nem is volt rossz játékos. A csapat gerince évek óta együtt játszik, valószínűleg ez a jövőben is így marad, annál is inkább, mert a helyi szponzorok egyik szívügye a vízilabda.

9. BVSC
Noha sokan zrikálták Vincze Balázst, mert meccs végi nyilatkozataiban folyamatosan a "fényes tavaszt" emlegette, végül neki lett igaza. A szezon eleje elég tragikus volt a Vasutasok számára, gyakorlatilag egyetlen meccsükön sem tudták a saját játékukat játszani. A rájátszásra azonban sikerült összeszednie magát a társaságnak, holott a kiesés is a levegőben lógott. Ettől függetlenül még mindig nagy a különbség a csapat és az edző szürkeállománya között.

10. Fehérvár
Jól kezdte az idényt az újonc, aztán a végére mintha elfogyott volna a lendülete. Furcsa fintora a sorsnak, hogy Dabrowski-nak pont a BVSC ellen kellett volna ki-ki meccsen diadalba hajtania fiait, ugyanis ebben a klubban érte el élete legnagyobb sikereit. A diadal elmaradt ugyan, de túlélte első szezonját a Fehérvár. Kerete fiatalnak mondható, így ezek a játékosok sokat tanulhatnak majd a pályájuk zenitjén túl lévő, de vízilabdázni nagyon tudó és szerető idősebb csapattársaiktól.

11. OSC
Játékosállományát tekintve többre volt hivatott ebben a szezonban az OSC, ám panaszra így sincs oka, elvégre továbbra is az élvonalhoz tartozik. Mindazonáltal egy hajszálon múlt csak, hogy nem egy, vagy két hellyel előrébb végez, hiszen a rájátszásban egy végletekig kiélezett, fordulatos, ámde színvonaltalan párharcban vérzett el a BVSC-vel szemben. Nagy kérdés, kibír-e még egy szezont a Tóth László, Ibolya Tamás center-tengely, illetve meg tudja-e tartani tehetséges fiataljait a csapat? Ha igen, úgy a következő szezonuk bizonyosan eredményesebb lesz.

12. Szolnok
Keserű meglepetés az eddigi egyetlen vidéki bajnok csapat utolsó helyezése. Okok persze vannak: az idény végére teljesen széthullottak a játékosok, a vezetők és a csapat viszonya sem volt rózsás. A lebonyolítási rendszer azonban olyan, hogy az utolsó helyezés nem feltétlenül jelenti a kiesést az OB I-ből, mindenesetre kérdéses, ha osztályozóra kerül a sor, össze tud-e állni még egyszer a már félig szétszéledt társaság.

Szólj hozzá!

Címkék: 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://vizilabda.blog.hu/api/trackback/id/tr90453623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása